Srebrenitsa Soykırımı; “1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'da yaptığı Krivaya'95 Harekâtı kapsamında 11 Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Boşnak'ın, General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesi” olarak ifade edilmektedir.
Soykırıma giden süreç bölgenin jeopolitik ve jeostratejik bakımdan ‘Velika Sırbiya’ (Büyük Sırbistan) ideolojisi için büyük bir öneme sahip olması ve bu topraklarda sadece Sırpların yaşayacağı bir devletin kurulmasının istenmesi ile başladı. Bunu gerçekleştirmek için de bir çok propaganda yapıldı. Bu amaçla; 1992 yılında başlayan Bosna Savaşı’ndan önce ülke çapında, özellikle Müslümanların - Türklerin çoğunluğu teşkil ettiği Doğu Bosna’da etnik temizlik yapma fikri gündeme geldi. Hemen uygulamaya konuldu ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa'da gerçekleşen en kanlı soykırımlardan biri olan Srebrenitsa'da, 4 gün içerinde tespit edilebildiği kadarıyla 8.372 masum Boşnak katledildi.
Sadece sahip oldukları kimliklerinden dolayı vahşice öldürülen, işkenceye uğrayan, tecavüz edilen, yurtlarından sürülen bu insanların acısı tüm dünyanın utancı olmalıdır. Dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu kıyım tarihteki en büyük kara lekelerden biridir.
Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği olarak Srebrenitsa'da katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyor, Srebrenitsa Soykırımı olarak tarihe geçen bu vahşeti bir kez daha lanetliyoruz.
Unutmadık, unutmayacağız!
Yorum Yazın