SİYASET

CHP YENİ ÖRGÜTLENME MODELİ VE ANLAYIŞI BİRLEŞTİRİLMİŞ GRUP ÇALIŞMASI Mimar ve Harita Kadastro Mühendisi METİN AĞIRMAN YAZDI

hüseyin okumuş
74523 Görüntüleme
13 Haziran 2023 10:10
Son Güncelleme: 13 Haziran 2023 10:10
Ülkemiz toplumsal koşulları CHP’nin iktidar olabilmesi için uygun olmasına rağmen partimizin içinde bulunduğu yapısal sorunlar bunu engellemektedir.İktidara talip olan partilerin siyaset içeriği elbette önemlidir. Ancak siyaset yapma biçimi ve bunu yaparken yaratılan algı, oluşturduğu güven daha da önemlidir. Seçmen, çalışmalarının odağında kendisini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bulduğu, kolayca erişebildiği, sorunlarını görebilen, çözme isteğinde samimi, çözebilecek etkinlikte üye ve kadrolara sahip, kendisine değer veren, hayatına değer katan partiye güven duyar.Kuşkusuz, seçmeniyle arasındaki mesafeyi kaldırmış ve bu nitelikte ilişki kurabilmiş bir partinin önce kendi içindeki güven problemini çözmüş, demokratikleşme sürecini tamamlamış olması gerekir.
CHP YENİ ÖRGÜTLENME MODELİ VE ANLAYIŞI BİRLEŞTİRİLMİŞ GRUP ÇALIŞMASI Mimar ve Harita Kadastro Mühendisi METİN AĞIRMAN YAZDI

CHP YENİ ÖRGÜTLENME MODELİ VE ANLAYIŞI BİRLEŞTİRİLMİŞ GRUP ÇALIŞMASI

  1. ÇALIŞMANIN TANITIMI
  2. ÇALIŞMANIN AMACI
  3. GRUP ÇALIŞMALARININ KONU BAZINDA BİRLEŞTİRİLMİŞ HALİ

3.1 Üyelik

3.1.1   Üyelik statüsü

3.1.2    Üyelik güncellemesi

3.1.3    Mevcut üyelerin  performans ölçümü

3.1.4    Üyelerin niteliklerinin artırılması ve eğitimi

3.1.5    Üyelerin parti çalışmalarına aktif katılımı

3.1.6    Üyelik hakları ve iç hukuk

                  3.2  Örgütlenme

3.2.1   Kurumsallaşma

3.2.2.  Mahalle Örgütlenmesi

3.2.3   İlçe Örgütlenmesi

3.2.4   İlçe ve İl Örgütlenmesi

3.2.5   Kadın ve Gençlik Örgütlenmesi

3.2.6  Yerel Yönetimler

3.2.7  Devlet hizmetleri Süreci

3.2.8  Parti Disiplin Süreci

                  3.3 Parti İçi Seçim ve Önseçim

3.3.1  Mahalle Seçimleri

3.3.2  Parti Yönetimi Seçimleri

3.3.3  Önseçim

 

                  3.4 İletişim

 

3.4.1 Parti İçi İletişim

3.4.2 Seçmen İletişimi

  • Gelir Kaynağı Sağlama

 

  1. 4.   SONUÇ
  1. EKLER
  2. ÇALIŞMANIN TANITIMI

       Çalışma Mekânı             : CHP İstanbul İl Başkanlığı binası

       Çalışma Dönemi          : 09.11.2015-23.11.2015

Çalışma Ekipleri                :  Nihat Öztürk Çalışma Grubu Eş Başkanları , Hülya ALP,   Prof. Dr. Tolga YARMAN

                                                Bülent Demir Çalışma Grubu Eş Başkanları , Sevil Becan, Cavit Savcı

                                                Ali ismet Gencer Çalışma Grubu Eş Başkanları, Begüm, Metin Ağırman

CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından, 08.08.2015 tarihinde başlatılan YENİ ÖRGÜTLENME MODELİ VE ANLAYIŞI konulu çalışma doğrultusunda gruplar bazında haftalık düzenlenen toplantılar sonucu oluşturulmuş olan raporlar Grup Eş Başkanları ve yazmanların katıldığı toplantılar ile birleştirilerek, özet rapor halinde aşağıda sunulmaktadır.

  1. ÇALIŞMANIN AMACI

Ülkemiz toplumsal koşulları CHP’nin iktidar olabilmesi için uygun olmasına rağmen partimizin içinde bulunduğu yapısal sorunlar bunu engellemektedir.

İktidara talip olan partilerin siyaset içeriği elbette önemlidir. Ancak siyaset yapma biçimi ve bunu yaparken yaratılan algı, oluşturduğu güven daha da önemlidir. Seçmen, çalışmalarının odağında kendisini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bulduğu, kolayca erişebildiği, sorunlarını görebilen, çözme isteğinde samimi, çözebilecek etkinlikte üye ve kadrolara sahip, kendisine değer veren, hayatına değer katan partiye güven duyar.

Kuşkusuz, seçmeniyle arasındaki mesafeyi kaldırmış ve bu nitelikte ilişki kurabilmiş bir partinin önce kendi içindeki güven problemini çözmüş, demokratikleşme sürecini tamamlamış olması gerekir.

Daha demokratik, daha şeffaf, hesap verebilir, çıkar çatışmalarına ve bu amaçla başvurulan toplumsal ayrımcılığa geçit vermeyen, her yurttaşın güvenle, gururla içinde yer almasını sağlayacak, seçmeni için seçmeniyle birlikte çalışacak, çalışmaların objektif biçimde ölçülüp değerlendirildiği, sonuçlarının tüm örgüt tarafından görülebildiği ve toplumsal faydaya dönüştürüldüğü yeni bir örgütlenme anlayışına ihtiyaç var.

Bugün halen kurumsallaşma ile ideolojimizi kitlelere ulaştırıp onlara yeterince güven vermemiz gerektiğini, katılımcı,

birlikte üreten, yerel yönetimlerde halkın beklediği başarılara odaklanan, parti içi demokrasiyi işleten ve yaptığımız önseçimlere üyelerimizin katılımını sağlayan bir parti olabilmeyi konuşuyoruz. Bu durum hem partimizi hem de içinde bulunduğumuz toplumu ileriye taşıyacak üyelik yapılanmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Sıralamaya çalıştığımız bu gerçekliklerden hareketle grubumuz, öncelikle üyelik yapımızı, sorumlulukları ve hakları ile birlikte ele almıştır. Sonra sırasıyla yönetişim, örgütlenme, parti içi demokrasi, üye ve seçmen ile iletişim anlayışımızı, STK’larla birlikteliklerimizi teker teker ele alarak çözüm önerileri üretmeye çalışmıştır. Çözüm önerilerinde ise hem gerekçeler hem de farklı görüşler çoğulculuk esasına dayanarak yansıtılmaya çalışılmıştır.

Amacımız; partimizin yeniden yapılanmasına katkı sunmaktır.

  1. GRUP ÇALIŞMALARININ KONU BAZINDA BİRLEŞTİRİLMİŞ HALİ
3.1 ÜYELİK 

GRUPLARIN ORTAK ÖNERİLERİ

 

DİĞER ÖNERİLER

 

Nihat ÖztürkBülent Demirİsmet Gencer
 

3.1.1 Üyelik Statüsü

 

 

 

Aktif (Etkin) Parti Üyeliği, zorunlu eğitim sürecini tamamlama, parti çalışmalarına katılım, aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirme gibi kriterlerin tamamını taşıyan kişiye ait bir sıfat olmalıdır.

Bunun yanında eğitim süreci içindeki üyelik Aday üyelik olarak tanımlanıp aday üyeye aktif üye olması doğrultusunda gereken destek verilmeli ve kazanılmaya çalışılmalıdır.

Parti gönüllüsü veya Sempatizan Üye sıfatı ile parti faaliyetlerine katılan üçüncü bir tanım getirilebilir. Bu üyeler seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.

 

 

1-Parti gönüllüsü

Parti gönüllüsünün seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığı hükmüne tüzükte yer verilmelidir

2- Üye

Üyelik kriterlerinden biri olan aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirdiği halde, “zorunlu eğitim süreci” ve “parti faaliyetlerine etkin katılım” olarak isimlendirilebilecek diğer kriterlerin gereğini tam anlamıyla yerine getirmeyen partilidir. Bu kişilerin  seçme ve seçilme hakkına sahip olmadıkları tüzükte düzenlenmelidir.

3-Aktif üye

Üyelik kriterlerinin tamamını karşılayan, seçme ve seçilme hakkına sahip olan üyedir.

Bir üyenin “aktif” üye olabilmesi için, üyelik kriterlerinin tamamını karşılamak kaydıyla 6 ay “üye” statüsünde çalışması zorunlu olmalıdır.

 

 

 

1-Aday Üye

Öncelikle yılda 12 – 120 TL aidat ödemek zorundadır. Aday üyelik süresince partinin yaptığı her türlü etkinliğe katılır. Bu sürede parti okullarının vereceği dört eğitim programına katılmak ve sertifika alma yeterliliğini yerine getirmekle yükümlüdür.

2-Üye

Aday üyelik koşullarını yerine getiren herkes etkin üyedir. İlçeler etkin üyelik hakkını kazanan üyeleri düzenli listeler ile ilan eder, ilgili il başkanlığına ve parti genel merkezine bildirirler.

 

 

1-Aktif üye

Üyenin CHP ile ilişkisinin kendi eliyle yürütülmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Kadın kolları ve diğer kollarda çalışacakların üye olurken ya da hangi kurulda çalışabileceği belirlenmelidir.

Önseçimde, aktif üyelere oy kullandırılmalıdır.

Seçenekli olarak aktif üye belirlenen  10 faaliyetin  en az 6 sını yapmak zorunda olacaktır bu faaliyetleler  üyenin arşivine eklenecektir.

2-Pasif üye

3-Sempatizan

Üye olmayıp partiye sempati duyan ve parti faaliyetlerine katkıda bulunmak isteyenler

(SHP tüzüğünde bu bağlamda PARTiDAŞ kavramı kullanılmıştır.)

 

Üyelik hak ve  hukukunun değerlendirme süreci  partimizin tüzüğünde  belirtilen  yönetim  ve karar  adımlarının partimizin işletim biçimin   bir bilgisayar programı ile  desteklenmesi gerekmektedir. Buda tüzüğün işletim sistemi yazılımıyla gerçekleştirilecektir.

 

Üyenin partiye başvuru yapıp kabul edilmesiyle birlikte bir şifre  ve   partinin ürettiği  mail adresiyle üye sisteme dahil edilir. Bu sisteme  girmek için üye öncelikle aidatını öder .

 

 

 

 

3.1.2 Üyelik Güncellemesi

 

 

Mevcut üyelerin güncellenerek üyelik statüsünün  güncellenmesine ihtiyaç vardır.

Bilgisayar desteği ile aidat ödeyip ödemediği, parti aktivitelerine katılıp katılmadığı kolayca saptanabilecek üyelerin  Aktif (Etkin)Parti Üyesi olarak kayıtları yenilenir.

Parti etkinliklerine ısrarla katılmayan üyelere yapılan çağırı neticesi dönüş yapan ve görüşülen üyelerin de belirtilen kriterleri sağlamaları sonucu aktif (etkin) üyelikleri olanaklı kılınır.

Yenilenen üyelik işlemlerinden sonra parti üyeleri parti okullarının eğitimine katılırlar.

 

 

Mevcut üyelerin analizi ve güncellenmesi yapılmalı; başka partiye üye olanlar ve var olmayan üyeler saptanmalıdır.

Parti etkinliklerine ısrarla katılmayan üyeler saptanmalı, belirli kriterlere dayalı olarak üyeliklerin yenileneceği bir ay öncesinden yazılı olarak bildirilmelidir. Yapılan çağrıya yazılı olarak yanıt veren üyelerle görüşülmeli ve üyelikleri yenilenmelidir.

Üyeliği yenilenen ya da askıya alınan üyenin “aktif üyelik” kriterlerini karşılaması ve öngörülen süreyi doldurması halinde “aktif üye” olabilmesi olanaklı kılınmalıdır.

 

 

Parti bugüne kadar üyelik

H   hakkı kazanmış tüm üyeleri güncellemek için tümünü bir ay süreli askıya çıkarır. Bu süre zarfında başvuran ve başvurulardan sonraki süreçlerde parti okulunca hazırlanacak aday üyeler için verilecek hızlandırılmış eğitim çalışmalarına katılarak (parti kademelerinde görev yapan veya yapmakta olanlar örneğin yönetici, ilçe, il ve kurultay delegeleri, meclis üyesi, çalışma komisyonlarında görev yapmış ve yapmakta olan üyeler hariç ) ve üyelik aidatlarını ödeyerek Üyelik sıfatı kazanırlar; etkin üyelik haklarından yararlanırlar.

 

 

Bilgisayar Programı desteği ile parti üyelerinin en son statüsü, aidatlarını ödeyip ödemediği, parti faaliyetlerine aktif katılıp katılmadığı, parti eğitimlerine katılımı gerçek zamanlı olarak ve anlık bir biçimde izlenebilir. Üyeler bu ağ üzerinden üye aidatlarını ödemeye teşvik edilecek, üye aidatı ödemeyenler üyelik hukukundan fiili olarak ve kurumsal/teknolojik nedenlerle yararlanamayacaklardır. Parti hukukundan yararlanılabilmesi için bu ortama üyelik zorunlu kılınmalıdır.

Üyenin partiye başvuru yapıp kabul edilmesiyle birlikte  bir şifre  ve   partinin ürettiği  mail adresiyle üye sisteme dahil edilir.Bu sisteme  girmek için  üye  öncelikle aidatını öder .

 

 

 

3.1.3 Mevcut üyelerin  performans ölçümü

 

 

Örgüt içerisinde üye performanslarının objektif bir biçimde izlenebilmesini sağlayan bir yazılım sistemi olmalıdır.

Belirlenen kriterlere göre her üyenin performans ölçümünün yapılacağı bu sistem, örgütün başarıya odaklanmasını ve nitelikli, katılımcı üyelerin parti üst kademelerine gelebilmelerini sağlayacaktır.

 

Üye performansları  objektif  bir biçimde izlenmeli ve ölçülmelidir.

Bunlar:

Eğitime katılım,

Görevlendirme / görev alma,

Parti etkinliklerine katılım,

Örgüt toplantılarına katılım,

Seçim çalışmalarına katılım,

Mahallelerde seçmene yönelik çalışmalara katılım,

Proje, öneri sunma…

vb  kriterlere dayalı olarak her üyenin performansının kolayca kaydedilip herkes tarafından izlenebileceği internet tabanlı bir üye izleme bankası oluşturularak yapılmalıdır. Üyelerin izlenmesi ve ölçülmesine ilişkin kuralların yeni bir tüzük maddesiyle çerçevelenmesi ve ilgili yönetmelikle düzenlenmesi gerekecektir.

Performansları ‘’iyi’’ olan üyeler takdir edilmeli ve ödüllendirilmelidir.

 

 

 

 

 

 

Örgüt içerisinde herkesin her kademede çalışabilmesi ve bu çalışmalar sonucunda yükselebilmesi için bir performans sistemi olmalıdır.

Bu sistem:

Temel hak ve öncelikler

Ölçme ve değerlendirme

Geri bildirimler

İçeren sistematik bir süreç ile ölçülen performans ölçümü ile topyekün başarıyı getirecektir.

Sistem ayrıca nitelikli üyelere objektif kriterlerle parti üst yapılanması imkanını da sağlayabilecektir.

 

Bilgisayar ortamı vasıtasıyla aday performans kriterlerinin ölçülebilir/izlenebilir olması sağlanacaktır. Önceden belirlenen aday performans kriterlerini karşılama oranlarına göre hesaplanan puanlarına bakılarak üyelerin adaylık değerlendirmeleri yapılabilecektir.

 

 

3.1.4 Üyelerin Niteliklerinin Artırılması ve Eğitimi

 

 

Yeni üyeler için bir yükümlülük haline getirilecek olan temel eğitim programının dışında Partililerin seçmenlerle iletişimi ve diğer parti fonksiyonlarını daha iyi yerine getirilebilmesi için periyodik belirli eğitimler alması gerekir.

Eğitim  ile ilgili  bir yüz yüze,   birde

uzaktan  eğitim sistemi kurulması önerilir.

Eğ  Eğitim görsel olarak  bu sistemde  konularına  göre  modüler olarak belirlenecektir.

B   Bu sayede parti adına seçmenle temasa geçen her kademedeki partili arasında söylem birliği oluşacaktır.

Seçim çalışmalarını ilgilendiren eğitimler ise, belirlenen seçim tarihinden bir yıl öncesinden başlar.

 

 

 

Yeni üyeler için bir yükümlülük haline getirilecek olan temel eğitim programının dışında, mevcut üye yapısına yönelik periyodik eğitimler de verilmeli özellikle bu eğitim programlarında, parti programı, parti yönetimince alınan stratejik kararlar ve siyasal gelişmelerle ilgili parti görüşlerine ilişkin bölümler mutlaka bulunmalıdır. Böylece parti adına seçmenle temasa geçen her kademedeki

 

partili arasında söylem birliği oluşacaktır.

 

 

Parti üyelerinin kendilerine verilecek görevleri yerine getirebilmeleri için parti okulunca, belirlenen tarihlerde sürekli eğitimler verilir. Seçim çalışmalarını ilgilendiren eğitimler ise, belirlenen seçim tarihinden bir yıl öncesinden başlar.

 

 

 

 

Partililerin seçmenlerle iletişimi ve diğer parti fonksiyonlarını daha iyi yerine getirilebilmesi için belirli eğitimler alması gerekir. Bu eğitimlerin içeriği son derece iyi, özenli tasarlanmalı, insanlar eğitimi iş olsun diye değil gerçekten işe yaradığı için almalı ve öyle hissetmelidir.

Eğitim ile ilgili bir yüz yüze birde

uzaktan  eğitim sistemi kurulacaktır.

Eğitim görsel olarak bu sistemde  konularına göre  belirlenecektir. İlçe yöneticileri belediye meclis üyelikleri il  ve ilçe başkanlık  birimleri vb   birimlere ilişkin burada eğitim modülleri hazırlanabilir.

 

 

 

3.1.5 Üyelerin parti çalışmalarına katılımının arttırılması 

CHP ailesi, hem paylaşan, hem örgütlenen hem de sonuç alan bir örgüt olabilmesi için; üyeleri her konuda sırt sırta vermeli, birbirine güven duymalı, samimi, ilke ve inanç birliği içinde olmalıdır.

H   Her konuda paylaşılan bir bilginin sorumluluğu ve gereği konusunda üyelerimiz gerekli çalışmaları yapar.
Üyelerin partiye daha aktif ve üretken olarak katılımlarının sağlanması için örgüt içindeki etkinlikleri arttırılmalıdır.

Üyeler, danışma kurullarına, il ve ilçe kongrelerine, kurultaylara kongre üyelerinin 1/10’unun imzasıyla karar tasarısı sunarlar. Ayrıca ihtiyaç duyduklarında 1/10 imza ile danışma kurulu toplantıları ve örgüt toplantıları (ilçe kongre delegelerinin) çağrısında bulunurlar.

 

 

 

 

 

 

  

Üyelerin partiye daha aktif ve üretken olarak katılımlarının sağlanması için örgüt içindeki etkinlikleri arttırılmalıdır.

Üyeler, danışma kurullarına, il ve ilçe kongrelerine, kurultaylara kongre üyelerinin 1/10’unun imzasıyla karar tasarısı sunarlar. Ayrıca ihtiyaç duyduklarında 1/10 imza ile danışma kurulu toplantıları ve örgüt toplantıları (ilçe kongre delegelerinin) çağrısında bulunurlar.

 

Katılımcılık ilkesinin tam olarak uygulanması sağlanmalıdır.  Örneğin Cumhurbaşkanı seçimi, koalisyon kararı, tezkere gibi devleti ve toplumu derinden etkileyen konularda parti üyelerinin görüşlerinin alınması aynı zamanda halk nezdinde partinin konumunu güçlendirecektir.

 

Mutlu bir CHP ailesi, saygının, sevginin, emeğin, güvenirliliğin karşılık bulmasıyla; bunun da başarıyla perçinlenmesiyle olasıdır. Mutlu CHP aile üyelerinin, zincirleme örgüt yöntemi ile örgütlenmesi, tabanda yayılması önemlidir.
CHP ailesi, hem paylaşan, hem örgütlenen hem de sonuç alan bir örgüt olabilmesi için; üyeleri her konuda sırt sırta vermeli, birbirine güven duymalı, samimi, ilke ve inanç birliği içinde olmalıdır.
Her konuda paylaşılan bir bilginin sorumluluğu ve gereği konusunda üyelerimiz gerekli çalışmaları yapar.

 

 

3.2 ÖRGÜTLENME

 

 

GRUPLARIN ORTAK ÖNERİLERİ

 

DİĞER ÖNERİLER

 

Nihat ÖztürkBülent Demirİsmet Gencer
 

 

 

 

3.2.2    Kurumsallaşma

 

 Partimizi kişilerin inisiyatifine bırakmayarak, kuvvetler ayrılığı prensibi doğrultusunda kurumsal ilkeleri işleten, mahalleden İl’e ve merkeze doğru yeni bir örgütlenme anlayışına yönelik değerlendirmeler:

Adillik/eşitlik

Şeffaflık

Sorumluluk

Hesap verebilirlik

Sürdürülebilirlik

kurumsallaşma ilkeleri doğrultusunda yapılmıştır.

Organizasyon yapısı, üstlendiği görevleri en i en  iyi icra edebilecek şekilde yapılanmış,

Her görevin, her işin, her işlemin, belirlenmiş kural ve ilkelere dayalı olarak gerçekleştirildiği,

Her görevin; görevlisinin, sorumlusunun ve yetkilisinin yeterince belirgin ve ayrımlanmış olduğu (yetki ve sorumluluk karmaşasının yaşanmadığı),

Stratejik kararları alan üst düzey yöneticilerin işlemsel düzeydeki işlere karışmadığı,

Karar vericileri ile uygulayıcıları aynı kişiler olmayan (kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan),

İşlerin, kaliteli, iyi organize edilmiş ve süratli biçimde gerçekleştirildiği,

Uygulamaların denetlendiği,

Çalışanların ve yöneticilerin objektif kriterlerle ölçülüp değerlendirildiği,

Hem çalışanların (üyelerin), hem yöneticilerin haklarının korunduğu,

Kurumsal menfaatlerin kişisel menfaatlerin üstünde tutulduğu bir kurumu tesis etmeyi hedefleyen yönetim anlayışının hayata geçirilmesi

İl, ilçe, temsilciliklerin partimizin kimliğini yansıtır standart uygulamaların yapılmasının sağlandığı noktalar olmalıdır.

 

CHP Merkez Yönetiminde Gelir Kaynağı Yaratmadan (Finansal Kaynak Yaratma) sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmalı; yaratıcı proje ve girişimlerle kaynaklar çoğaltılmalıdır.

 

 

 

 

 

Partimizde Kurumsallaşma ile ilgili önemli sorunlar yaşanmaktadır.

Sağlıklı üye yapısı (Özgür ve etkin, hesap soran)olmasının sağlanması parti kurumsal yapısını güçlendirir.

İletişimde kurumsallık ve söylem birliği çok önemlidir ancak;

Üyelerin düşünce özgürlüklerinin kısıtlanmaması şartı ile sağlanır. Bir üye söylemi ile ancak kasten parti programına, tüzüğüne veya temel ilkelerine ciddi ve ağır bir zarar verirse disiplin yaptırımına çarptırılır. (Örn. Alman Siyasi Partiler Kanunu md. 10/4)

Sürekli eğitim sistemi (Üyeler, Belediye başkan ve meclis üyelerine ) kurumsal gelişimi getirir.

Etik ilkelere bağlı

Şeffaf ve hesap veren

Performansa dayalı görevlendirme yapan

Kaynak yönetiminin etkin planlama ile  yapıldığı

Gölge kabine veya gölge bakanlıklar oluşturan

parti yönetimi anlayışı parti yapısını güçlendirecektir.

 

Parti Etik İlkelerinin oluşturulması gerekmektedir. Bunlar;

Her türlü ayrımcılığın önlenmesi

Kayırmacılık (hemşehricilik, mezhepçilik, aile yakınlığı)  ve eşitsizliklere karşı üyelerin ve  üyelik hukukunun korunması,

Çıkar ilişkilerinin  önlenmesi, mal bildirimleri, seçim harcamaları için kaynak ve harcamaların dökümü

Adayların harcama limitlerine uygunluğun  denetlenmesi (Genel merkezin standart oluşturması)

Belgelerde sahtecilik yapılması, yanlış beyanda bulunulmasına karşı tedbirler

olarak etik ilkelerinde yer alır ve parti etik kurullarında görüşülür.

Ayrıca bu düzenlemelerin tüzükte ve yönetmelikte yer alması sağlanacaktır.

 

Ayrıca “Bilim, Kültür ve Yönetim Platformu” biriminin, iller bazında da yapılandırılması önerilmektedir.

 

Parti merkez yapılanmasında politika üretimine katkı sağlayacak bir diğer yapılanma olarak “Ulusal Siyasal, Ekonomik ve Kültürel Politikalar Forumu” önermesi yapılmaktadır. Bu yapı çeşitli toplumsal kesimlerin temsilcilerinden, bilim dünyasından, parti meclisi üyelerinden oluşacaktır.

 

 

 

Kurumsallaşma partinin temel fonksiyonlarını tüm parti birimlerinin aynı standartlarda ve ortak kurallara uyarak yerine getirmesini, seçmenle iletişim kurarken ortak bir dilin benimsemesini, partinin parti kurulları tarafından belirlenen politikalarının her yerde aynı biçimde aktarılmasını gerektirir. CHP bu anlamda kurumsallaşma açısından iyi bir performans sergileyememektedir. Parti adına hareket eden ve konuşan kişiler birbiriyle çok farklı uyumlandırılması zor politik tutumlar takınabilmekte ve bunları parti adına ifade etmektedir. Eğer planlı bir biçimde farklı toplumsal gruplara farklı bir dille mesaj vermek gibi bir hesaplanmış kaygı yoksa bu durum parti kurumsal kimliğine zarar verir. O nedenle parti adına konuşan ve hareket eden kişilerin söylem ve davranışları kurumsal bir niteliğe kavuşturulmalıdır. Bunun için tüm üyelerin ve yöneticilerin eğitilmesi gerekir.

Parti birimlerinin bir olay/durum karşısında nasıl davranacağı kurumsal ve standart hale getirilmelidir. Bu bağlamda prosedürler ve standartlar geliştirilmeli ve üye ve temsilcilerinin bu prosedür ve standartlara uygun davranması beklenmelidir.

 

Bunlara ek olarak Parti binaları, tıpkı banka şubelerinde olduğu gibi, parti kurumsal kimliğini yansıtmalıdır. Yapılan işler, fonksiyonlar dikkate alınarak belirli bir iç ve dış tasarım geliştirilmelidir. Bu uygulama partinin kurumsal kimliğini güçlendirecektir.

3.2.2 Mahalle  Örgütlenmesi

 

  

Örgüt modeli, mahalle ölçeğinden başlayarak yeniden yapılandırılmalı; tüzükte, hüküm değişiklikleri ve yeni hükümler yoluyla gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Mahallede işlevsel bir örgüt yapısı kurulmalı ve tanımlanmalıdır.

 

Tüm yönetim kademelerinde devlet ve belediye hizmetlerini takip eden hizmet birimleri kurulmalı; bu birimler yoluyla yapılan tespitlerin dijital ağlar üstünde akışı sağlanmalı; böylece sisteme,  Parti politikalarına ve parti grubu çalışmalarına kaynak oluşturacak bir veri bankası dahil edilmelidir.

 

Anılan veri bankasından da yararlanılarak tüm yönetim birimlerinde, çalışma grupları ve/veya komisyonlar vasıtasıyla devlet ve belediyeler tarafından verilen hizmetlere yönelik, seçmeni de içine alan proje bazlı çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Mahalle temsilcilikleri halkla temas ve veri toplama noktası olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte:

Mahallede oturan hemen herkese ulaşmalı; Beklenti, İhtiyaç ve Sorunlar tespit edilmelidir.

Her mahalle, seçmen büyüklüğüne göre bölgelere ayrılmalıdır.

Mahallelerde var olan beklenti, ihtiyaç ve sorunlar, dijital ağ aracılığı ile en geç iki gün içinde kaydedilmeli; ilçe ve ildeki yetkili kişi ve birimlere bildirilmeli; sonuçlar takip edilmeli; ilgili kişi ve gruplara geri bildirim sağlanmalı, ayrıca ayda bir tüm ihtiyaç beklenti ve sorunlar rapor edilerek, izleme raporları oluşturulmalıdır.

Komisyonların kendi alanlarına yönelik çalışmaları dışında, mahalle temsilcilerinin planlama ve koordinasyonunda mahalle temsilciliklerinde görev alan üyeler eliyle;

1-    Seçmene yönelik ikna çabaları,

2-    Seçim çalışmaları,

3-    Örgüte yönelik çalışmalar

yürütülmelidir.

Örnek olarak, üyelerin eğitimi, sandık görevlilerinin belirlenmesi ve sandık görevlilerin eğitimine ilişkin görevler “Seçim ve üyelik Hizmetleri Komisyonu” eliyle yürütülürken, seçim takvimi dışındaki ikna çalışmalarında, gerekli eğitimi almış olması koşuluyla diğer komisyon üyelerinden de yararlanılmalıdır.

Kuşkusuz tasarlanan bu yapı için 35 kişinin görev yapacağı, halkla temas edeceği bir mekana; bu mekanda görev için gerekli donanımın sağlanmasına ve tüm bunlar için de ciddi bir gelir kaynağına ihtiyaç vardır.

 

İşte hem bu ihtiyaçları karşılayacak kaynağı oluşturmak, hem de CHP’nin üstlenmesi gerekli kültür ve kültürümüze katkı sunma hizmetini karşılamak üzere bir kamu iktisadi kuruluşu olarak tesis edilecek “kültür evleri”nin çok yönlü yararlar sunacağı düşünülmektedir.

Kültür evleri, bir yandan kafe hizmeti verirken, öte yandan; özellikle mahalleye, ilçeye ve kente yönelik projeler başta olmak üzere her türlü proje çalışmasının ya da fikir üretiminin gerçekleştirildiği yerler olarak da işlev görmelidir.

Hangi yolla olursa olsun gerçekleştirilmek üzere seçilmiş olan projelerin (ya sponsorlar ya da belediyeler eliyle) telif ücretleri verilmeli ve bu ücret proje sahipleri ile kültür evi arasında pay edilmelidir.

Mahallelere doğrudan başvuran üyelerin başvuruları mahalle temsilciliklerinde ‘’online’’ sisteme dönüştürülmeli; böylece “elektronik üyelik” (‘’online’’ üyelik) kaydı için gerekli koşullar işletilmelidir. (Doğrudan başvuru ile online başvuru arasındaki zaman ve işleyiş farkı da ortadan kalkmış olacaktır.) Üç günlük askı süresi ve kişiye yönelik bilgilerin bilgi-işlem sistemi vasıtasıyla tüm örgüte bildirilmesinde yarar görülmektedir.

 

Mahalle organizasyon yapısı için yeni bir yapı önerilmiştir. (Ek…)

 

Mahalle Örgütlenme modeli geliştirilmelidir.

Yeni siyaset yapma biçimine uygun örgütlenme anlayışı mahalleden başlayarak geliştirilebilir.

 

Mahalle yönetimleri her sandığa bir sorumlu görevlendirir. Bu sandık sorumluları seçim dışında da devamlı olarak mahallelerde çalışması sağlanır.

 

Katılımcılık ve örgütsel güçlü yapıyı yaşatma adına politika üretim sürecinin en alt birim, mahalleden başlayarak il ve ilçe kongrelerinden,  en üst organa (Kurultay) taşınması ve karara bağlanması sağlanacaktır. Böylece kurultaylar politika üretme işlevini de kazanacaktır.

Katılımcılık ve örgütsel güçlü yapıyı yaşatma adına politika üretim sürecinin en alt birim, mahalleden başlayarak il ve ilçe kongrelerinden,  en üst organa (Kurultay) taşınması ve karara bağlanması sağlanacaktır. Böylece kurultaylar politika üretme işlevini de kazanacaktır.

 

 

 

KONGRE SEÇİMLERİ İLE İLGİLİ SANDIK  ESASINA GÖRE ÖRGÜTLENME OLURSA, SEÇİMDEN ÖNCE:

Sandık başkanı ve yedekleri belli olacaktır.

Sandık üzerinde yapılacak çalışma, propaganda zamanında ilk kez ziyaret yerine ikinci kez seçmen ziyaret edilmiş olacaktır.

Mahalle çalışmalarının üye kaynaşması ve buna bağlı seçmen kaynaşması yöntemleri belirlenmelidir. Her sandık bir iletişim projesi hazırlamalıdır.

 

Yerel/Bölgesel girişimler: İl bazında ve bölgesel iktisat kongreleri yapılmalı, her ilin kalkınma ve istihdam sorunları o ilin paydaşları ile bölgesel düzeyde ele alınmalıdır. Bu çalışma sonuçları seçim manifestosuna dâhil edilmeli, il bazında bu vaatler seçim manifestosuna girmelidir.

Mahalle birimlerine tüzükte yer verilmeli, bütçe verilmeli

Mahallerin karar alabilme yetkinliği olmalıdır.

3.2.3 İlçe ve İl Örgütlenmesi İlçe ve İl organizasyon yapısı için yeni bir yapı önerilmiştir. (Ek…) İlçelerde kanaat önderleri meçlisi oluşturulmalıdır.

 

Örgüte uzun süre hizmet verenler onurlandırılmalıdır.

3.2.4 Kadın ve Gençlik örgütlenmesi Gençlik ve kadın kolları, “kol” kavramının içine sıkışmış olmaktan çıkartılmalı; her yönetim biriminin içinde, gençler ve kadınlardan oluşan hedef kitlelere hizmet vermeye yönelmiş “komiteler” olarak yapılanmalıdır (Sözgelimi, kadın komitesinin içinde erkekler de bulunmalı; erkeler, kadınlara yönelik etkinlik ve çalışmaların bir parçası olmalıdır.).

Tüm yönetim birimleri için “eş başkanlık” mekanizması kurulmalı ve işletilmelidir.

Tüm yönetim birimlerinde, özellikle mahallelerde, Parti’nin siyasi, hem de toplumsal üretkenliğini sağlayacak biçimde örgütlenmesi sağlanmalı; bu yolla bölge sorunlarının listelenmesi, sınıflanması ve sonuçlarının takibi olanaklı kılınmalıdır

Yeni bir Gençlik Örgütlenme Modeli geliştirilmelidir.

Gençlerinin partimize kazanılmasında yerel yönetimlerin devreye girmeleri, Belediye başkanlarının üniversitelere daha fazla gitmeleri önemli rol oynayacaktır.

Taşıma için öğrenci servisi

Burs ve burslara karşılık sosyal hizmet yaptırılması

Kütüphane yapılması

Yurt Yapılması

gibi hizmetler belediyelerimiz tarafından sağlanabilir.

 

Örgütlenmede Gençlik Kollarının

Ana Kademe yönetimi ile bütünleşmesinin sağlanması esas alınacaktır.

Kadın Örgütlenme Modeli güçlendirilmelidir.

Kadın Kollarının bütçe-program ve siyaset üretiminde söz sahibi olması ve başlangıçta kota ile sonrasında yönetimlerde eşit konuma gelmesi sağlanacaktır.

Kadın örgütlenme modelinin değişmesi ile Kadın Kollarının ana kademe yönetimi ile bütünleşmesinin sağlanması esas alınacaktır

 

Kadın ve Gençlik meclisleri yapılmalıdır.

Gençlik  ve  kadın kolları  çalışmaları    bir sistem yazılımıyla takip edilecek olup izlenebilirlik sağlanacaktır.

3.2.5 Yerel yönetimler  

Tüm yönetim kademelerinde devlet ve belediye hizmetlerini takip eden hizmet birimleri kurulmalı; bu birimler yoluyla yapılan tespitlerin dijital ağlar üstünde akışı sağlanmalı; böylece sisteme,  Parti politikalarına ve parti grubu çalışmalarına kaynak oluşturacak bir veri bankası dahil edilmelidir.

 

Anılan veri bankasından da yararlanılarak tüm yönetim birimlerinde, çalışma grupları ve/veya komisyonlar vasıtasıyla devlet ve belediyeler tarafından verilen hizmetlere yönelik, seçmeni de içine alan proje bazlı çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

 

Tüm yönetim kademelerinde devlet ve belediyehizmetlerini takip eden hizmet birimleri kurulmalı, kaynakların (İnsan, bilgi ve gelir) sağlanmasına ilişkin yönetim birimleri oluşturmalı; işleyişi güçlendirecek altyapı kurulmalıdır.

 

Yerel Yönetim-Belediyecilik anlayışı değiştirilmelidir.

Belediye uygulamalarının partinin belirlediği yerel yönetim ilke ve politikaları kapsamında yapılması sağlanacaktır.

Genel Merkez ve il bazında Yerel yönetimler masası kurulacaktır.

Belediyeler arası dayanışma ve koordinasyon kurulması ile verimliliğin yanı sıra  ortak amaçlar ve partinin kurumsal kimliği korunacaktır. Bu kapsamda:

BİT’ lerin tekrar ele alınarak gerçekten kamu hizmeti sağlayan kurumlara dönüştürülmesi

Uzmanlık gerektiren komisyonlarda sivil toplum örgütleri temsilcileri ve meslek odalarının katılımının sağlanması önerilir.

 

 
3.2.6 Devlet Hizmetleri Süreci Tüm yönetim kademelerinde devlet ve belediye hizmetlerini takip eden hizmet birimleri kurulmalı; bu birimler yoluyla yapılan tespitlerin dijital ağlar üstünde akışı sağlanmalı; böylece sisteme,  Parti politikalarına ve parti grubu çalışmalarına kaynak oluşturacak bir veri bankası dahil edilmelidir.

 

      Devlet yapısı mahalle ölçeğinde proje ve sorun odaklı yapılmalıdır.
3.2.7 Parti Disiplin Süreci Disiplin Kurulları,  partililerin başvurusu yoluyla da (en az üç üyenin başvurması koşuluyla) çalışmalıdır.

Üyelerin ve yönetim birimlerinin yaptığı çalışmalar mutlaka denetlenmeli; Partide daha önce işletilmiş olan “parti denetçiliği” mekanizmasının işlevini üstlenecek, Parti içindeki tüm çalışmaların ve etkinliklerin uygunluklarını denetleyecek ve bağımsız çalışacak bir izleme, ölçme ve değerlendirme komitesi kurulmalıdır.

 

Parti disiplinin uygulanmasına ilişkin sorunların giderilmesi gerekmektedir.

 

Parti tüzük ve yönetmeliklerine aykırılıklara karşı yaptırımların uygulanmasında eşit ve adil olunmalıdır; böylece parti içinde güven ve adalet duyguları pekişecektir.

 
3.3 Parti İçi Seçim ve Önseçim

 

 

GRUPLARIN ORTAK ÖNERİLERİ

 

DİĞER ÖNERİLER

 

Nihat ÖztürkBülent Demirİsmet Gencer
 

3.3.1 Mahalle Seçimleri

 Mahalle temsilcisi Üyelik bölümünde açıklandığı gibi ‘’aktif üyeler’’ tarafından seçilmelidir.

Mahalle temsilcisi ilçe kongreleri takvimi ile aynı dönemde yapılmalıdır.

İlçe başkanları, mahalle temsilcisi seçim dönemlerinde tüm üyelere eşit mesafede olmalıdır.

Mahalle temsilcisi seçimi denetlenmeli ve aykırı davranışlar disiplin kurullarınca cezalandırılmalıdır.

 

Delege Seçiminin Parti içi demokrasinin temel taşlarından olan delege seçimlerinin bazı yanlış ve eksik uygulamalar sonucu parti içinde kırılganlıklara yol açtığı, temsiliyet sorunu yarattığı değerlendirilmiştir. Buna göre;

 

Seçimlerde blok liste hiç bir koşul altında uygulanmamalı

Delege olmak isteyenler ilçeye başvuru yapmalı

iİçe çarşaf liste yapmalı

Ve böylece üyeler kişileri seçmeli, listeler oylanmalıdır.

 

Çarşaf liste uygulamasında anahtar liste yasaklanmalı ve/ vaya delege seçimleri yerine her etkin üyenin yazılı beyanı ile kendisini temsil edebileceğini düşündüğü en fazla üç üye belirlenmesinden sonra en çok talep gören üyelerden başlamak kaydı ile sırasıyla o mahalledeki delege sayısı kadar delege belirlenmelidir.

 

Seçimlerden üç ay öncesine kadar her üyenin bu beyanını değiştirebilme hakkı olmalıdır. (Böylece mahallesinde sevilen sayılan ve çalışan üyelerimizin delege olması sağlanırken, delege seçimleri sürecinde ayrışmanın da önüne geçilmiş olacaktır.),

 

Yukarıda  önerilenlerin dışında bir uygulama tercih edilecekse, nispi temsil yöntemi benimsenmeli;  en çok oy alan listenin %51,  diğer listelerin ise  kullanılan oyların  en az %10 oyunu alma koşuluyla aldıkları oy oranında temsil edilmesi sağlanmalıdır.

 

“Üyelik” bölümünde açıkladığımız gibi delege seçimlerinde seçilen ve seçen üyeler aktif üyelerden oluşmalıdır.

Gençlik ve cinsiyet kotası uygulaması delege seçimi için de geçerli olmalı (Tüzükte bunu karşılayan bir madde olmamalıdır),

Parti üst kurulları ve partili yerel yöneticiler delege seçimleri sürecine mesafeli olmalı,

Seçim süreci parti denetim kurulları tarafından denetlenmeli ve yanlış uygulamalar Disiplin Kurulunca cezalandırılmalıdır. (Buna ilişkin hükümler de tüzüğe eklenmelidir.)

 

 

 

Mahalle yönetimlerinin genişletilmiş ön seçim delegeleri ile kongrelerle seçilmesi önerilmektedir (Bir üye görüşü)

Parti üyelerinin en fazla muzdarip olduğu sorunlardan biri de çeşitli pozisyonlara aday olacak parti temsilcilerinin belirlenme yöntemidir. Parti’de çalışmamış, emek vermemiş ve/veya liyakat prensiplerine uygun olmayan bir biçimde, kişilerin çeşitli pozisyonlar için aday gösterilmeleri parti üyelerini rahatsız etmektedir. Üyeler bu durumun ve bu alandaki kuralsızlığın, keyfiliğin motivasyonlarını bozduğunu ifade etmektedir. Bu çerçevede;

Delege sisteminin kaldırılması ve tüm üyelerin ilgili heyetlerin seçimlerine katılması önerilmiştir. Özellikle ilçe yönetimlerinin seçiminde bu uygulama hayati öneme sahiptir.

Aday belirleme süreci aday adaylarının parti ile ilgili faaliyetlerindeki performansına bağlı olmalıdır. Bu nedenle önce performans kriterleri belirlenmeli, sonra bu performans kriterlerini karşılama oranlarına göre hesaplanan puanlarına bakılarak adaylar belirlenmelidir.

Tüm üyeleri içine alan Linkedin yada facebook benzeri ama sadece üyelere açık bir veri tabanı ve üye etkileşim ağı kurulmalıdır. Bu ağ performans ölçümü için önemli bir zemin oluşturacak şekilde kurgulanmalıdır.

·   Tüm seçimler aktif üyelerle yapılmalı,

·   Delegasyonun  aktif ve pasif üye  üzerinden değerlendirlmesi

·    ilk seçim kademesi olan mahalle delagasyounun  (kongre ve çarçeve delegesi) aktif  üye  olarak belirleneneler arasında yapılması  gerekir   yada  aktif üyelerinin  tamamı ilçe kongre  sürecini belirler

Kongre Seçimleri İle İlgili Sandık Esasına Göre Örgütlenme Olursa, Seçimden Önce:

·      Sandık başkanı ve yedekleri belli olacaktır.

·       Sandık üzerinde yapılacak çalışma, propaganda zamanında ilk kez ziyaret yerine ikinci kez seçmen ziyaret edilmiş olacaktır.

·      Mahalle çalışmalarının üye kaynaşması ve buna bağlı seçmen kaynaşması yöntemleri belirlenmelidir. Her sandık bir iletişim projesi hazırlamalıdır.

Aday Tespit Komitesi, Adaylık Başvurularını Değerlendirerek, Bu Şahısların Partiyi Temsil Etme Noktasında Önerilecek Adayları Tespit Edecektir.

 

3.3.2  Parti Yönetimlerinin Seçimi

  

Parti Yönetimi seçimlerinde mevcut uygulamaların tıpkı delege seçimlerinde olduğu gibi bazı yanlışlıklar  ve eksikler nedeni ile parti içinde kırılganlıklara yol açtığı, temsiliyet sorunu yarattığı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin  ışığında  aşağıdaki önerilerin beklenen iyileşme adımlarını sağlayacağa inanılmaktadır.

Tüzükte belirtildiği gibi öncelikle çarşaf liste ile seçimler yapılmalı; ancak mahallerinden  seçilerek delege olmuş aktif üyelerin katıldığı bir kongrede hazirunun yarısından fazlası  istediyse mutlaka nispi temsil kuralları uygulanmalıdır.  Örneğin; en fazla oyu alan liste yönetimde %51   çoğunluğu sağlamalı; seçime giren diğer listeler ise aldıkları oy oranında  yönetimde temsili edilmeli. Seçime katılan listelerin en az %10 oy alma şartı aranmalıdır.

Nispi temsil kuralları il kongresi delegeleri seçimi ve kurultay delegeleri seçimleri için de geçerli olmalı;    tüzüğümüzde belirtilen gençlik ve cinsiyet kotasına uymalıdır.

Parti Meclisi seçimlerindeki usule uyulmalıdır.

Çarşaf liste esas olarak alınacak olup, çarşaf dışında liste olmayacaktır.

Parti Meclisi seçimi ile Genel Başkan seçimi aynı zamanda birlikte olur.

Aynı yöntem il ve ilçe seçimlerinde de uygulanır.

Parti içi demokrasi adına,

yönetim kademelerinde biri kadın, biri erkek olmak üzere Eş Başkanlık sistemi önerilir.

 

MYK Seçimi:

Sayı 16 olup, 4 ü Genel Başkan tarafından (Bilim Platformu) gerisi PM den seçilir.

MYK seçiminde PM tek ve yegane yetkili olur. Bilim kurulu üyelerinin de Genel Başkan tarafından seçilmemesi, en az 4 üyenin doktoralı bilim insanı olması önerilir.

Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter, Parti Meclisi üyeleri tarafından seçilir.

 

 
 

3.3.3 Önseçim

         Her yerde ön seçim yapılması sağlanarak, kontenjan sınırının toplam yüzde 5 i geçmemesi sağlanmalı,

Ön seçimler, seçme ve seçilme hakkını kazanmış “aktif üyelerle’’ yapılmalıdır.

Ön seçimlerde anahtar liste kullanımı yasaklanmalıdır.

Ön seçim tarihi en az 6 ay önceden duyurulmalıdır.

Ön seçime girecek olan adayların incelemesini yapacak olan organ tüzükte Parti Meclisi olarak belirtilmiştir. Tüzük maddesine sadık kalınmalıdır.

Ön seçime katılacak olan üyelere davet yazılı ve imzalı tebliğ edilmeli, katılmaması durumunda seçme ve seçilme ve/veya aday olabilme haklarından belirli bir süre mahrum kalacağı bildirilmelidir.

•Ön seçimler merkez denetim kurulları tarafından denetlenmeli; etik ve tüzük dışı uygulamalar disiplin kurullarınca cezalandırılmalıdır.

Ön seçimlerde gençlik ve cinsiyet kotasına titizlikle uyulmalı, seçilebilecek noktalarda fermuar sistemi uygulanmalıdır.

Yapılan ön seçim listeleri kota uygulanmasının ana listeye yansıması dışında hiçbir değişikliğe maruz kalmamalıdır.

Ön seçimlerde parti üst kurulları ve seçilmiş yerel yöneticiler tüm adaylara eşit mesafede olmalıdır.

Parti yönetim kademelerinde bulunan adayların hiç biri, kontenjan adaylığına talip olmamalı, ön seçime katılmak onlar için de zorunlu kılınmalıdır.

Kontenjan milletvekili olmuş bir aday, tekrar kontenjan adayı olmamalı, ön seçime girmelidir.

Ön seçimlere girecek aday adayların bütçelerine sınırlama getirilmeli ve denetimi parti tarafından yapılmalıdır.

Tüm adayların kampanya süreci ortak bir merkezden yönetilmeli.

Ön seçime katılacak partili aday adaylarında aşağıdaki kriterler gözetilmelidir:

Önseçim tutarlı biçimde uygulanmalıdır.

Her yerde ön seçim yapılması sağlanarak, kontenjan sınırının toplam yüzde 5 i geçmemesi sağlanacaktır.

 

Önseçimin yargı denetiminde olması esastır. (Siyasi Partiler Kanununa göre)

 

Kontenjan kriterlerinin de belli olması örgüt nezdinde şeffaflık sağlayacaktır. Kontenjan hakkı aynı kişi için bir kez kullanılmalıdır.

 

Bir bölgede birden fazla kontenjan uygulanmamalı, birinci sıraya konulmamalıdır. (Muhalefet şerhi var)

 

 

     Aktif üyelerle bir önseçime gidilmeli ve yalnızca aktif üyelere oy kullandırılmalıdır.

 

Aday belirleme süreci aday adaylarının parti ile ilgili faaliyetlerindeki performansına bağlı olmalıdır. Bu nedenle önce performans kriterleri belirlenmeli, sonra bu performans kriterlerini karşılama oranlarına göre hesaplanan puanlarına bakılarak adaylar belirlenmelidir.

 

 

3.4  İLETİŞİM 

GRUPLARIN ORTAK ÖNERİLERİ

 

DİĞER ÖNERİLER

 

  Nihat ÖztürkBülent Demirİsmet Gencer
 

3.4.1 Üye İletişimi

 

Aday üye ve Üyelik sürecinde öncelikle kişilere örgüt kültürü ve örgütsel davranış biçimi kazandırılarak aidiyet duygusu artırılmalıdır  (Temel üye eğitimi )

Yeni üyelerin örgüt ile tanıştırma ve temel eğitim verildikten sonra görev önermek sureti ile aidiyeti sağlanır. Görev verildiğinde ise mevcut üyelerden eşlik etme sistemi yardımı ile örgütle kaynaştırılır ve örgütsel davranış biçimi kazandırılır.

Örgüt toplantıları, danışma kurulları, İl ve ilçe kongrelerinde karar tasarılarının

alınması esas olmalıdır.

İl ve ilçelerde güncel konular veya genel merkez tarafından talep edilen konular ile ilgili

çalışma grupları kurulur, raporları il ve genel merkeze iletilir.

Parti içi demokrasiyi işletebilmek amacı ile sadece yukarıdan aşağıya değil, kararlarda üyelerin ve parti aktivistlerinin de deneyim ve görüşlerinin dikkate alınacağı iletişim kanalları çift yönlü çalıştırılır.

 

Parti üyelerinin parti ile ve birbirleriyle ilişkisini düzenleyecek ve bu ilişkinin gelişmesini, derinleşmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacak bir dijital platform kurulmalıdır. Bu dijital platform bir tür kapalı facebook ya da linkedin gibi çalışabilir. Üyeler bu ağ üzerinden üye aidatlarını ödemeye teşvik edilecek, üye aidatı ödemeyenler üyelik hukukundan fiili olarak ve kurumsal/teknolojik nedenlerle yararlanamayacaklardır.

Bu platform sayesinde üyeler üye grupları çeşitli teşkilat birimleri yapıcı projelerine ortaklar bulabilir, platformun sağlayacağı dayanışma ağı sayesinde üyeler birbirlerini tanır, birbirlerine destek olur.

 

Milletvekili ile vatandaşın ayda bir gün buluştuğu, vatandaşın sorunlarını aktardığı, çözümlerine ilişkin geri bildirim aldığı “Milletvekili Günleri”  projesi hayata geçirilmelidir.

 

Mahalleden başlayarak tüm yönetim birimlerinin izlenmesi sağlanmalı; dijital bilgi akışı, geri bildirim ve raporlama yönetimiyle alınan ve iletilenler dosyalanıp saklanmalıdır.

 

Hem üyenin, hem de seçmenin yaşadığı tüm olumsuzluklara ya da memnuniyete ilişkin bildirimde bulunabileceği ve yapılan işlem ya da verilen yanıtla ilgili geri bildirim alabileceği, “memnuniyet ve şikayet geri bildirimi yönetim sistemi (ISO10002)” kurulmalıdır.

 

 

 

 

Aday üye ve Üyelik sürecinde öncelikle kişilere örgüt kültürü ve örgütsel davranış biçimi kazandırılarak aidiyet duygusu artırılmalıdır  (Temel üye eğitimi )

 

Yeni üyelerin örgüt ile tanıştırma ve temel eğitim verildikten sonra görev önermek sureti ile aidiyeti sağlanır. Görev verildiğinde ise mevcut üyelerden eşlik etme sistemi yardımı ile örgütle kaynaştırılır ve örgütsel davranış biçimi kazandırılır.

Örgüt toplantıları, danışma kurulları, İl ve ilçe kongrelerinde karar tasarılarının

alınması esas olmalıdır.

İl ve ilçelerde güncel konular veya genel merkez tarafından talep edilen konular ile ilgili

çalışma grupları kurulur, raporları il ve genel merkeze iletilir.

Parti içi demokrasiyi işletebilmek amacı ile sadece yukarıdan aşağıya değil, kararlarda üyelerin ve parti aktivistlerinin de deneyim ve görüşlerinin dikkate alınacağı iletişim kanalları çift yönlü çalıştırılır.

Sosyal medyanın daha etkin ve bir tartışma platformu olarak kullanılması gerekir.

Parti içi (sadece partililer) için internet tartışma platformu oluşturulabilir.

 

 

Parti üyelerinin parti ile ve birbirleriyle ilişkisini düzenleyecek ve bu ilişkinin gelişmesini, derinleşmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacak bir dijital platform kurulmalıdır. Bu dijital platform bir tür kapalı facebook ya da linkedin gibi çalışabilir. Üyeler bu ağ üzerinden üye aidatlarını ödemeye teşvik edilecek, üye aidatı ödemeyenler üyelik hukukundan fiili olarak ve kurumsal/teknolojik nedenlerle yararlanamayacaklardır.

Bu platform sayesinde üyeler üye grupları çeşitli teşkilat birimleri yapıcı projelerine ortaklar bulabilir, platformun sağlayacağı dayanışma ağı sayesinde üyeler birbirlerini tanır, birbirlerine destek olur.

Partinin üyelerle ve üye olmayanlarla iletişimi önemlidir. Bu nedenle bir ÇAĞRI MERKEZİ kurulmalıdır.  Çağrı merkezi kendisine iletilen sorunlarla ilgili arayan kişilere geri bildirimde bulunmalıdır.

(Tüm mekanizmaları ile tam olarak çalışacak bir çağrı merkezi olmalıdır)

 

 

3.4.2 Seçmenle  İletişim

 

 

Seçmenle özdeşleşme ve parti politikalarını anlatmada süreklilik önemlidir.

Sadece seçim öncesi değil sürekli iletişim yapılmalıdır.

 

 

Başarının bir yolunun da gündemi belirleyebilme gücünden geçtiği asla unutmamalıdır.

 

İktidarın yaptığı yanlış uygulamaları, halkın çıkarına ve yasalara aykırı icraat/kararları eleştirmek kadar, parti siyasi kadrolarının konu ile ilgili mesajlarını halka iletmedeki süreklilik de önemlidir.

 

Geliştirilen veya geliştirilecek

projelerle; gerek yazılı, gerekse görsel basında gündemi belirleyici etkinlikler, çalışmalar yaparak yer almalı, kamuoyunun dikkati çekilmelidir.

 

 

 

 

  

Seçmenle özdeşleşme ve parti politikalarını anlatmada süreklilik önemlidir.

İktidarın yaptığı yanlış uygulamaları, halkın çıkarına ve yasalara aykırı icraat/kararları eleştirmek kadar, parti siyasi kadrolarının konu ile ilgili mesajlarını halka iletmedeki süreklilik de önem taşır.

 

İletişim malzemelerinin hazırlanması, dağıtımı, devamlılığı ve içeriği hakkındaki bilgilendirmenin eşzamanlı yapılarak etkin iletişim yapılması sağlanır.

 

Sadece seçim öncesi değil sürekli iletişim yapılmalıdır.

Güncel ülke genelini ilgilendiren konularda örgüt üzerinden stand dahil her türlü iletişim araçları ile toplum bilgilendirilir.

 

 

Geliştirdiğimiz veya geliştireceğimiz

projelerle; gerek yazılı, gerekse görsel basında gündemi belirleyici etkinlikler, çalışmalar yaparak yer almalı, kamuoyunun dikkatini çekmeliyiz.

 

Başarının bir yolunun da gündemi belirleyebilme gücümüzden geçtiğini asla unutmamalıyız. CHP kampları gerçekleştirerek, gençlerin katalize edilmesi için gençlik evlerinin açılmasına parti olarak olanak tanımalıyız. Unutmayalım ki geleceğin gücü, gençlerimizi her anlamda eğitmekle yakalanır.

 

 

3.5 KAYNAK YARATMA 

GRUPLARIN ORTAK ÖNERİLERİ

 

DİĞER ÖNERİLER

 

  Nihat ÖztürkBülent Demir 
  CHP yönetiminde Gelir Kaynağı Yaratmadan sorumlu Genel Başkan yardımcılığı oluşturulmalı, il ve ilçelerde devamlığını sağlayacak  model   uygulanmalıdır.

 

Kamu İktisadi Kuruluşu olarak tesis edilecek işletmelere dönük projeler geliştirilmeli; hayata geçirilmeli, bu yolla ekonomik kaynak ve  iş gücü yaratılmalıdır. (Kafe, çay bahçesi, halkçı gençlik  akademisi,…vb)

 

Üyelikte aidat, peşin olarak telefon üzerinden alınmalı; bu durum tüzükte tanımlanmalıdır.

Parti vasıtasıyla kamu görevine seçilen ve atananların maaşlarından belirlenen oranlarda huzur hakkı olarak kesilecek miktar partiye gelir olarak kaydedilmelidir.

Parti amaçlarına uygun sosyal sorumluluk projeler tasarlanmalı;  bu projeleri gerçekleştirmek üzere bağış toplama, mali destek sağlama yollarına başvurulmalıdır.

Ciddi çalışılmış projeler olmak koşuluyla, kültürel-sanatsal aktiviteler mali destek alınarak düzenlenmeli; bilet satışlarından elde edilen gelirle partiye kaynak sağlanmalıdır.

 

 

  

 

  1. SONUÇ

92 yıllık partimizin birçok yazılı dokümanı, iyi uygulamaları vardır; ancak aynı zamanda da sahip olduğu tüzük ve yönetmeliklere rağmen uygulamadaki yetersizlikler nedeni ile sıkıntılar yaşamaktadır.

Ülkemiz koşulları Sosyal Demokrat parti iktidarına elverişli iken örgütlenme modelimiz CHP iktidarını engellemektedir. Örgüt, sağlıklı oluşturulamamakta, sağlıklı çalıştırılamamaktadır.

Başta üyelik sistemi olmak üzere, üyelik hukuku oluşturulamamış, üyeler parti sempatizanı veya seçmen düzeyinde tutulmuştur.

Üyeler arasında sevgi, güven, saygı ve dayanışma bağları zayıflamış, parti içi seçim ve çalışmalarda üyeler ve toplumsal katmanların sürece doğrudan katılımı yeterince sağlanamamıştır.

Örgüt kademeleri arasında gerek dikey, gerekse yatay olarak örgütsel bütünlük oluşturulamamış, disiplin mekanizmaları işletilememektedir.

Zaman zaman farklı toplum katmanlarına ulaşım adına yapılan aday transferleri partinin ideolojik yapısını zorlayarak sosyal demokrat kimliğinden uzaklaşacak endişesini yaratmaktadır.

Birçok örgüt biriminde kayırmacı yaklaşımlar örgütlenme ve adaylaştırma anlayışını sorgulatmaktadır.

CHP’li Belediye yönetimleri ile örgüt kademeleri arasında sağlıklı ilişki kurulamamıştır.

Tüm bu nedenlere değinen çalışmamızın yukarıdaki raporunun ve eklerinin partimize katkısı olacağını umuyoruz.

Metin Ağırman

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Belediyeler hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.